logonyomtatas
logomobil

Gyógyház, ahol valóban Ön a fontos!

veszprem
Elérhetőségeink:
Veszprém
Komakút tér 1.
3.em.
Tel:88-421251, 564180, 564181
Fax:88-442763
Veszprém, Egyetem u.5.
Tel:88-624107
email:fourmed@gmail.com _web:www.fourmed.hu

Arteriograf vizsgálat

Az erek állapota, az arteriosclerosis jelenléte, illetve foka igen fontos információ, amelyet az orvosnak ismernie kell a helyes terápia kiválasztásához és ahhoz, hogy egy adott beteg esetében a súlyos szív- és érrendszeri megbetegedések rizikóját minél pontosabban és minél egyszerűbben, gyorsabban felmérhesse. Az ajánlott és megfigyelt paraméterek között kiemelkedő fontosságú az augmentációs index (AIx) és a pulzushullám terjedési sebessége (PWV). Az AIx klinikai jelentőségét az adja, hogy értéke a kardiovaszkularis mortalitás klasszikus rizikófaktoroktól független előrejelzője.
Az AIx az első és a második szisztolés csúcs közötti különbségnek és a pulzusnyomásnak százalékos aránya. Azért fontos paraméter, mert a visszavert hullám szisztolés nyomást növelő hatásáról ad felvilágosítást.
A PWV kapcsán régen ismert, hogy értéke az artériákban függ az érfal rugalmasságától, merevségétől.
A világújdonságnak számító TensioMed™ Arteriográf egy új diagnosztikai módszer, amelynek segítségével gyorsan, egyszerűen adhatunk felvilágosítást 1. az érrendszeri endothel funkcióról (AIx), azaz arról, hogy milyen stresszben vannak ereink, mennyire vannak összehúzódott (stresszes), vagy kitágult (normális) állapotban, 2. a főütőér (aorta) pulzushullám terjedési sebességéről (PWV). A mért sebesség a főütőér rugalmasságáról (stiffness), azaz az érelmeszesedés okozta változásokról ad információt. Minél magasabb a sebesség, annál merevebb az ér.
A vizsgálat fájdalmatlan és veszélytelen, mivel mindössze néhány percig tartó, fekvő helyzetben elvégzett vérnyomás- és pulzushullám görbe mérésekből áll. A vizsgálat befejeztével leletet, arteriogrammot adunk a mérés eredményéről, amelyben kiértékeljük, hogy az endothel funkció (az érrendszer általános stressze, AIx), valamint az aorta pulzushullám terjedési sebessége (a főütőér rugalmasságágával, vagy merevségével összefüggő PWV) az Ön esetében:
  optimális normális emelkedett kóros
AIx < -30% -30% < és < -10% -10% < és < 10% > 10%
PWV < 7m/s 7m/s < és < 9.7m/s 9.7m/s < és < 12m/s > 12m/s

 

A határértékek az artériás életkorral foglalkozó szakirodalom, és saját tapasztalataink alapján lettek összeálítva. Hangsúlyozni kívánjuk, hogy vizsgálatot, mérést, annak értékelését végezzük és nem esetleges betegségének kezelését, hiszen erre nem is vállalkozhatunk a rendelkezésünkre álló idő alatt. Természetesen, ha mérési eredménye nem normális, kezelőorvosához kell fordulnia, illetve kérésére tanácsot adunk, hogy milyen további diagnosztikai és ellátási lépéseket szükséges Önnek megtenni, és segítünk abban is, hogy ilyet hol talál, hogyan juthat hozzá leggyorsabban és legkönnyebben. További tájékoztaló anyagot talál a Tensiomed Arteriográf vizsgálatról ezen a linken.
Megtekintéséhez Acrobat Reader szükséges, melyet letölthet innen.

 

Ugrás az oldal tetejéretetejerenyil

 

 

 

 

Kattintson ide, hogy megismerhesse ezt a modern szűrővizsgálatot!